Mandy

Voor ik bij Anja binnen stapte, waren er al een aantal jaren dat ik vechte tegen mijn gewicht.

Het begon op de middelbare school (DBM- essen) kloosterstraat 70. Ik heb hier mijn specialisatie jaar 7de afgerond met succes als zorgkundige. Mijn gewicht was hier 74 kilo, en nam verder toe naar 84 kilo. Heb het niet altijd gemakkelijk gehad, ben enorm gepest geweest. Niet alleen op school, buiten school vonden de pestkoppen het ook hoognodig om mij te kleineren. Desondanks liet ik mijn hoofd hierdoor niet hangen. Ben steeds een positieve en een opgewekte meid geweest, die genoot van in het weekend eens goed te gaan stappen. Dit vooral samen met mijn 2 jongere zusjes. Mijn gewichtstoename, kwam dat ik troost zocht in het eten, ook dat ik geen idee had wat dit voor effect had op mijn lichaam. Was een enorme snoeper, en liet me gang maar gaan in alles! Ik was met veel andere dingen bezig ‘’ wat ik toen dacht dat belangrijker was’’.

Tot de tijd kwam dat de ‘’ jongens’’ intressen toonde in de meisjes rondom mij. Ik zeg niet dat ik ‘’nooit’’ geen touche had. Heb ‘’ relaties’’ gehad, wat kun je een relatie noemen? Mijn langste was een maand. En die ging er met een ander vandoor. De eerste breuk is altijd een beetje moeilijker, die afwijzing wens ik niemand toe. Ik heb wel steeds enorme goede vrienden rondom mij gehad, die me wel steunde! De vrienden van toen tot op de dag van vandaag zijn geen vrienden niet meer. Ja hoe gaat dat, ieder gaat zijn eigen weg op? Niet dat ik hen dit kwalijk neem, die vriendschap is stuk gelopen door een opgestookte ruzie. Na DBM ben verder gaan studeren op Syntra-Berchem in Antwerpen. Hier behaalde ik mijn schoonheidsspecialiste en bedrijfsbeheer.

Leerde heel wat nieuwe mensen kennen, dit was een zeer geslaagd jaar! Werd aanvaard, en was op ondekking naar nieuwe dingen.. een nieuw doel, en mooi afgerond. Met een goed gevoel ging ik het werken leven in! Deed al vakantiewerk in WZC Sint-Vincentius (kalmthout) na mijn diploma ben ik hier direct mogen starten als zorgkundige. Heb hier 3 jaar gewerkt. Mijn Mama (Greet van schoors) zag dat het met mij wel goed ging maar wilde mijn gewichtstoename subtiel tegenhouden. Zo heeft ze dit intussen tijd (die verschillende jaren) ook goed geprobeerd. Ik heb weight watchers geprobeerd, soep dieët hier viel ik wel van af, maar had enorm het Jojo effect! En deze standaard dieëten zijn ook niet vol te houden! Ik schommelde enorm met mijn gewicht. Ik kreeg toen wel het inzicht dat ik echt wel moest mindere met snoepen, en naar de winkel gaan voor nog een broodje en dergelijke… mindere met frinsdrank etc.. Maar eens je in je dagelijkse routine zit, geraak je hier slecht terug uit. Frustrerend! In het WZC viel ik door het harde werk, en het vele heen en weer geloop enorm af!  Zo ben ik van 84 ineens naar 74 kilo gegaan, maar ook dit was van korte duur.. door slecht in mijn vel te voelen, onzeker, vond me ook echt lelijk toen ik de spiegel keek! Liefst van al mijde ik de spiegels!

Ik ging nog wel uit in de weekende, maar er was een andere Mandy die aanwezig was. Eentje die alles weg lachte, met oogkleppen op, en die genoot van de vrijheid.. ik verdoezelde met mijn outfit, mijn lichaam en draagde geregeld zwart. Het uitwisselen van broeken met je eigen moeder maakte de situatie er niet beter op. Ik schaamde me. Carnaval vieren, zou leuk moeten zijn tot dat je nog een kostuum moet hebben en nergens in past van de winkel! Mijn mama maakt al 23 jaar onze kleding hiervoor, en zo had ik toch iets voor aan te kunnen doen. Zei maakte mij zo gelukkig en dankbaar. Ook nieuwjaar vieren? Mama zocht tot het uiterste keer en keer opnieuw iets voor mij uit zodat ik me ook mooi en al feestend het nieuwe jaar in kon. Ik heb een top mama! Ik kreeg 2 jaar terug (2017) een serieuze dikke darm ontsteking, door foutieve medicatie. Mijn ouders zagen me zo leeglopen, ik was zo ziek! Gelukkig was dit ook snel weer opgelost. Mijn gewicht was toen 67 kilo, een beetje geluk bij een ongeluk. Mijn vader sloeg toen op tafel dat ik dit niet weer de foute kant op mocht laten gaan. Dus ik ging intensief sporten (sportplaza essen) 4x per week, bodypump/ spinning. Voor en na mijn werk. Maar bleef nog foutief eten waardoor al dat sporten ook niet veel effect had op mijn lichaam. Ik beet de pijn weg, ik was zo stijf iedere week dat ik zelf niet meer fatsoenlijk de trap op en af kon! Mijn rug was zwaar belast, en nog maar te zwijgen over de gigantische pijn in mijn knieën! Ik bleef dit volhouden, tot dat het niet meer gezond was.

Ik ging al snel terug naar 75 kilo. Wilde dit ook niet inzien, en zei ook steeds dat ik gelukkig was met wie ik ben, of de persoon die ik geworden ben. De vrienden rondom mij hebben ook nooit niet geweten dat ik hier mee struikelde, die genoten van iedere moment van mijn gezelligheid. Ik  lachte nog steeds veel weg. Mijn vader werd dan ook nog ernstig ziek, ik voelde zo de grond onder me vandaan zakken! Dit heeft zeker een liteken na gelaten op mijn hart. Ik en mijn vader zijn 2 handen op een buik, copain noemt hij mij, hij is mijn grote voorbeeld hoe een persoon/mens hoort te zijn. Mijn held welliswaar! Papa houd zich steeds sterk en je kon er ook niet aanzien hoeveel pijn hij had. Hij viel enorm af en zette me tot denken, door enkel maar te zeggen: copain ik haal jou nog in! Tot het moment dat mijn mama bij haar kapster zat en hoorde dat zei (linda) bij body-update sporten en zo veel gewicht is verloren. Echt een top resultaat! Ik hoorde dit ook van een vriendin van mij (dorien) ik wilde geen hulp aanvaarden tot mijn mama mij hierin heeft omgepraat. Moest zelf die stap zetten. Zo impulsief als ik was, was er een dag dat ik er genoeg van had! Ik stapte mijn auto in, en belde bij Anja aan. Ik zat met zoveel verdriet en pijn, onzekerheden. De drempel bij Anja was niet groot, maar die stap was zo moeilijk! Met tranen in mijn ogen, heeft Anja op dat moment voor mij terug de wereld geopend. Zei zag dat er nog hoop was, terwijl ik deze alang had opgegeven. Mijn gewicht was toen 75kilo. Anja heeft mij zodanig gerust gesteld, geholpen dat ik met een goed gevoel terug naar huis ben gegaan. Ze heeft samen met mij een planning opgestart, die haalbaar was/is. Starten met E-fit trainingen en een PS dieët strikte fase.

Hier ben ik in de eerste maand 6 kilo mee verloren en 67 cm. Er ging een hele nieuwe wereld open. Ik aanvaarde de hulp en de steun van iedereen rondom mij en werd terug zelfzekerder. Ik lette op de regels, wat wel mag en niet mag, en het sporten was in aangename leuke sfeer! Samen met nog andere gingen we ervoor! We supporteren voor elkaar, deelde ideën uit, ook ervaringen. Het was moeilijk, zeker als je op het moment komt dat je in je ketose fase zit. Hier moet je echt doorheen, en blijven volhouden was het motto! Zo een enthousiasme van iedereen, was net wat ik nodig had. Welliswaar dat duwtje in je rug, wetende dat je er niet alleen voor staat! Het was even moeilijk maar werd verlicht door de draagkracht van andere, steun,vriendschap, en niet te vergeten onze top coach! Ik ben in totaal hiermee 10 kilo verloren en 67cm. En ben hiermee nog niet klaar.. in januari 2019 zijn we weer met een groepje gestart aan de 30 dagen challenge, en tot hiertoe loopt dit enorm goed! Wij zijn allemaal een voor een super goed bezig, om ons doel te behalen. Zo heeft Anja ook ons laten kennismaken met elkaar voordien, kennismaken met PS dieët door een avond vrij te maken voor ons. En de nodige uitleg hier omtrent te geven. Dit voelde als een opluchting met een enorm warm ontvangst! Anja geeft ook het gevoel bij iedereen weer, dat zij met als doel ons ook echt wilt helpen. En dit is wat we juist nodig hebben, dat exstra duwtje, steun en toeverlaat. Ook voelt het bij Anja als een one happy family! Wij zijn een one happy family!  Ik voel me in een woord TOP! Veel fitter, gezonder, heb geen moeite met gezond eten niet meer ( groenten zijn mijn favorieten vriendjes) en ik denk bij elke maaltijd voorafgaand na, dit is al zo een automatischme geworden voor me.

Ik geniet van de kleine dingen in het leven. En blijf doorzetten tot ik mijn doel behaald heb! Ik leef gestructureerd en heb alles onder controle. Ik wil deze Mandy als persoon niet meer uit oog verliezen. Mijn lichaam heeft mij niet meer in de hand, ik heb mijn lichaam zelf onder controle, in de hand! Ik ben zo een gelukkig mens geworden! De positieve, opgewekte meid is terug. Niet alleen mijn zussen merken dit, ook mijn vrienden! Ik heb mezelf terug gevonden.

Duizendmaal dank!

Mandy